Haz 272023
 
151 views

ChatGPT, daha şimdiden, basit kelimelerle ifade ettiğiniz, hatta sadece kabaca betimlediğiniz konularda bile size işe yarar, çalışan kod önerileri yapıyor. Hem de bir kaç saniye içinde.

Elbette bu kodların hepsini hemen sorunsuz çalışacaklar diye beklemeyin. Çünkü Python kütüphaneleri ve web yapıları çok hızlı bir değişim içinde. Oysa ChatGPT’nin bilgi kaynağı 2021 yılı ile sınırlı. (Ücretsiz sürüm olan Gpt-3’ten bahsediyorum.)

Örneğin ChatGPT’nin önerdiği “web scraping” kodlarının çoğu çalışmıyor. Çünkü işlem yaptırmak istediğiniz web sitelerinin iç yapısı 2021’den sonra genellikle değişmiş durumda. Sıklıkla karşılaşacağınız bir diğer sorun ise Python kütüphanelerinde yer alan bazı fonksiyonlardaki parametrelerin farklılık göstermesi. Bu yüzden, pek çok “deprecation” uyarısı alıyorsunuz. (Bir kütüphanedeki bir fonksiyonun ad değişimi, parametre değişimi gibi gerekçelerle önceden belirlenmiş belli bir tarihte devre dışı kalacağının uyarısı.)

Ancak ChatGPT, size, yaptığınız tarifi dikkate alan tek bir kod sunmakla yetinmiyor. Değiştirmesini veya geliştirmesini istediğiniz taktirde, aynı kodu dönüştürerek, karşılaştığınız hatayı giderecek veya amacınıza çok daha uygun bir hale getirecek düzenlemeleri yapıyor. Böylelikle talep ettğiniz kodun sürekli gelişmesini/değişmesini sağlayabiliyorsunuz.

Bir ara bir çok yazılımcı gibi ben de “yazılım işi artık yapay zekanın tekeline girecek” diye düşünmüştüm. Artık o düşüncede değilim. Yapay zekayı bir rakip olarak değil, becerikli bir yardımcı olarak görüyorum. Yapmamız gereken onu komple reddetmek veya karşısında pes etmek değil, onunla nasıl daha iyi anlaşacağımızı keşfetmek olmalı. Onunla birlikte bizler de değişip, gelişmek zorundayız.

Bir diğer olumsuz tez, yapay zekanın etkisiyle insan beyninin giderek tembelleşeceği ve hantallaşacağıdır. Buna hem evet, hem de hayır demek mümkün. Eğer değişime ve gelişime ayak uydurma niyetiniz yoksa, beyninizin ve yeteneklerinizin giderek köreleceği doğrudur. Ama siz onu “becerikli bir yardımcı” olarak görürseniz, onunla birlikte yepyeni ufuklara yelken açabileceğinizi görürsünüz.

ChatGPT’nin halihazırdaki bir diğer eksikliği, önerdiği kodları size sunmadan önce test etme imkanının olmamasıdır. Bu eksikliğin de zamanla ortadan kalkacağını umuyorum.

Bir sonraki yazımda ChatGPT ile nasıl diyalog kurulabileceğini ele alacağım.

Tekrar görüşmek üzere.

Düşünce, eleştiri ve önerilerinizi yorum alanından bana yazın.

Ahmet Aksoy

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.