Epic Browser
Dikkat çekici “internet gezgini” programlardan bir diğeri Epic Browser.
Bu program da Chrome temelli. Bu durum, chrome kullanıcıları için oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor.
Asıl önemli ayrıcalık, programın hazır bir proxy seçeneğine sahip olması… Tek bir tuşla proxy sistemini devreye alıyor ya da çıkarabiliyorsunuz.
Ancak Türkiye vatandaşlarının bu servisi kullanmaları hiç te o kadar kolay olmuyor. Çözüm yöntemini buluncaya kadar birkaç günümü harcadım bu işe.
Programla ilgili tüm açıklamalarda bu tuşun program kurulur kurulmaz aktif hale geleceği yazılı.
Oysa ben programı kurduğumda böyle bir tuş bulamadım. Bunun üzerine interneti taradım. Benzer sorunları olan ve çözüm bulan, ya da bulamayanların yazışmalarını okudum. Önerileri uyguladım. Programı defalarca kaldırıp, yeniden kurdum. Ama proxy tuşu ile tanışmamız bir türlü kısmet olmadı.
Çözümü en sonunda bugün yakalayabildim.
Biliyorsunuz, Amerikalılar geliştirdikleri programları kimlerin kullanıp, kimlerin kullanmayacağına kendileri karar verip onu dayatmaya bayılırlar. Coğrafik konum belirleme çalışmalarında bu anlayışın büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.
İşte bu nedenle, Türkiye gibi ülkelerde bu programın kullanımının kısıtlanmış olması büyük bir olasılık. (Programın amaçlarıyla çelişiyor olsa da…)
Böyle durumlarda en pratik yol, IP bilginizi değiştirip, bir başka ülkenin vatandaşıymış gibi davranmanızdır.
Ama bu programın kendisi zaten bu işi yapmaya gönüllü bir program. Yani kendisi IP numaranızı değiştirip, sizi Amerika’dan bağlanıyormuş gibi gösteriyor.
O yüzden, bu durumda en kestirme yol, programın kullanım dilini değiştirmek olabilirdi. Ben de öyle yaptım.
Programın kullanım dilini Amerikan İngilizcesine çevirdim. Ve hop, proxy butonu karşımda.
Bu durum basit bir programlama hatası da olabilir, bilinçli bir tercih te. Ama eğer siz bu programı Türkiye lokasyonunda kullanmayı planlıyorsanız, otomatikman yeriniz saptanıyor ve kullanım dili olarak karşınıza Türkçe çıkıyor. Ve yine otomatik olarak proxy butonunun kullanımı engellenmiş oluyor. Şimdilik tek çözüm, programı İngilizce kullanmak.
…
Epic Browser, izleyici robotların (trackers) bloke edilmesi konusunda çok iddialı. Özellikle Google tarafından talep edilen bilgilerin kesinlikle iletilmediğinin altını çiziyorlar. Demek ki artık göz ardı edilemeyecek büyüklükteki bir grup google tarafından her adımlarının izleniyor olmasından rahatsız. Ve bu durum, açıkçası beni memnun ediyor ve hiç te yalnız olmadığımı hissediyorum.
Artık herkes sınırlarını bilmeli. Büyük firmalar da insanlara sadece “müşteri” diye bakmayı ve bu davranışın onların doğal hakkıymış gibi davranmayı bırakmalı. Herhangi bir firmaya müşteri olup olmamayı her birey özgürce seçebilmeli; o firma değil.
Bakalım önümüzdeki günlerde Epic Browser’ın proxy vb konusundaki performansı nasıl olacak?
Bu arada “ad-blocker” (reklam engelleme) işlevinin de programın temel özelliklerinden biri olduğunu belirteyim. Yani Reklamları göster veya gösterme demek tamamen sizin seçiminize kalmış. Engelle dediğinizde, kaç reklamı engellemiş olduğunu size ek bir not olarak bildiriyor. (Sayfalarda ne kadar çok reklam bulunduğunu farkedince şaşarsınız!)
Programla ilgili değerlendirmelerimi yine yorum alanına ekleyeceğim. Sizin yorumlarınızı da merakla bekliyorum.
ahmet aksoy
Not: Alternatif Browser Programları başlıklı yazıma ve incelediğim diğer browser programları ile ilgili bilgilere erişmek için aşağıdaki linki tıklayın:
http://webmaster.gamet.com.tr/alternatif-browser-programlari/