Tem 092023
 
344 views

Genellikle Youtube üzerinden ChatGPT, OpenAI_API, PineCone, vb konulardaki kaynakları araştırıp, örnekleri test etmeye çalışırken; bugün “openai.error.RateLimitError: You exceeded your current quota, please check your plan and billing details.” diyen bir mesaj almaya başladım.

Bu mesajı elbette yadırgadım. Çünkü ben, openai sistemine ücretsiz üye olmuştum. Daha doğrusu, öyle sanıyordum. Meğerse OpenAI bana ücretsiz üyelik vermek yerine, sadece 5 dolarlık bir kota açmış! Ben de işte bu limiti doldurmuşum!

Şu anda, araştırma aşamasındayım ve bu tür sistemleri ticari bir amaçla kullanma niyetim yok. O yüzden artık OpenAI API kullanan örnekler işlemeyeceğim. Oysa bu konulara büyük bir hevesle girmiştim!…

Elbette Yapay Zeka ağırlıklı çalışmalarıma devam etmeye kararlıyım. Ancak bunları ticari firmalar üzerinden değil, mümkün olduğunca açık kaynaklı ve ücretsiz kaynaklar üzerinden yürütmeye çalışacağım.

İlk hedef olarak, çalışma alanımı işe yarar ve sürdürülebilir kaynaklara ve gelişmelere odaklayacağım. Üzerinde çalışmakta olduğum, ama kota aşımı vb nedenlerle ulaşılmaz halen kodları çalışma ortamımdan ayıklayacağım. Çalışmalarım ticari olmadığı için -en azından şimdilik- bu konuda yatırım yapmaya gerek duymuyorum. İleride,  koşullar değişirse, bu kararımı da değiştirebilirim.

Şimdi biraz beyin jimnastiği yapayım!

Bildiğim güncel ve ticari AI çalışmaları şöyle:

(En azından şimdilik) Ticari olmayan -kullanıcıdan ücret istemeyen- AI çalışmaları ise şunlar:

 

Sorgularımı ücretsiz araçlarla istediğim gibi yaparım. Kısıtlara sahip olsa da işimi görür.

Kod çalışmalarımın pek çoğu OPENAI_API_KEY kullanıyordu. Bu çalışmaları mecburen rafa kaldırıyorum.

Google Bard henüz API desteği vermiyor. Bekleme listesine kaydoldum. API sistemini devreye aldıklarında haber verecekler.

Dolayısıyla, şimdilik kodlama çalışmalarımda LangChain, PrivateGPT, LocalGPT gibi konulara yönelebilirim.Üstelik,kendi sunduğumuz belgeleri soru/cevap şeklinde sorgulayabilmek, potansiyeli yüksek bir konu.Yerel cihazlarda çalıştıkları için hızları ve kapasiteleri ister istemez daha düşük. (Örneğin 8 çekirdekli, i7 tipi, 32GB belleğe sahip bir makinede sorgulardan yanıt alabilmek için bir kaç dakika beklemek gerekebiliyor. GPU desteği de henüz etkin bir şekilde sağlanabilmiş değil.) Öte yandan bireysel taleplerin yanı sıra, kurumsal verilerini korumayı amaçlayan firmaların da bu yönde talepleri olabilir.

Genel amaçlı sorgulamaları yapabileceğimiz, olağanüstü büyük verilerle eğitilen sistemler zaten büyük firmaların kendileri tarafından, ya da büyük kuruluşlar tarafından desteklenen  yeni girişimler tarafından sürdürülüyor. Bir yazılımcı veya bireysel girişimci olarak onlarla aşık atmak pek mümkün değil… Yine de onları olabildiğince yakından takip etmek iyi olur.

Zaten bir sonraki aşama, AGI (Artificial General Intelligence) pek fazla uzakta gibi durmuyor.

Claude-instant “AGI nedir?” şeklindeki sorumu aşağıdaki şekilde yanıtladı:

AGI (Artificial General Intelligence), yapay genel zekâ olarak çevrilebilir. Tek bir görev için tasarlanmamış, insan zekâsına yakın, soyut düşünme ve karmaşık görevleri çözme becerisi gösteren yapay zekâ türüdür. AGI’lar henüz geliştirilme aşamasındadır ve gerçek insan zekâsına eşdeğer olarak kabul edilmiyor.

AGI’ların bazı özellikleri şunlardır:

• Soyut mantık ve akıl yürütebilme yeteneğine sahiptir
• Farklı alanlarda bilgi birikimine sahiptir
• Yeni bilgiler öğrenebilir ve bunları var olan bilgileriyle bağdaştırabilir
• Karmaşık görevleri genel kapsamlı bir bakış açısıyla çözebilir
• Önyargısız ve esnek bir şekilde düşünebilir
• İnsanlarla etkileşime girebilir, onların anlamasını kolaylaştırabilir
• Genel amaçlar belirleyebilir ve o amaçlara ulaşmak için eylem planları yapabilir

Mevcut yapay zekâ türleri genellikle salt bir veya birkaç görev için optimize edilirler. AGI’lar ise gerçekten genel amaçlı ve farklı görevleri yerine getirebilme yeteneklerine sahip olacaklardır. Ancak insan zekâsını gerçekten yakalayacak düzeye ulaşmaları yıllar alacak gibi görünüyor.

Umuyorum açıklama faydalı olmuştur! Sorularınız olursa yine yardımcı olabilirim.

Özet olarak, genel amaçlı chat sistemleri varlıklarını ticari olarak sürdürecekler, küçük girişimci veya bireysel yazılımcılar ise “nish”lere yönelecek.

Peki sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Ticari ve ticari olmayan yapay zeka araçları listesine başka neler ekleyebiliriz? Lütfen düşüncelerinizi yorumlar alanından paylaşın.

Ahmet Aksoy

Not: Yazının başlığı ChatGPT önerisidir.

Merlin’i yeni ekledim. Normalde web tarayıcı olarak Firefox kullanıyorum. Bugün Goggle Chrome kullanmam gerekti. Böylece Merlin ile de tanışmış olduk.

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.