Haz 152016
 
3.979 views

Ubuntu 16.04 Kurulumu

Son günlerde, özellikle çocukların ve gençlerin ilgisini çekebilecek, tutarlı ve kullanıcı dostu bir linux sürümü arıyordum. Bana Debian Jessie sürümünü önermişlerdi.

Bu sürümü bulup ISO kodlarını indirdim. Ama kurulumu gerçekleştirebilmek için elde Ubuntu 15 veya GNU/Linux işletim sistemi olması, ya da iki ayrı flash disk birden kullanma gereği ortaya çıkınca mecburen vazgeçtim.

Debian Jessie yerine kullanabileceğim bir başka seçenek olup olmadığına bakınırken Edubuntu diye bir dağıtıma rasladım. Aslında bu da ubuntu; ancak, değişik yaş gruplarına ve öğretmenlere yönelik bazı uygulama paketlerini bu dağıtıma eklemişler ve adına da edubuntu demişler.

ubuntu

Image credits: jongtegal.blogspot.com

Bunun üzerine edubuntu 14.04 LTS dağıtımını kurmaya karar verdim.

İlk önce harici diskimde bu kurulum için yer açmam gerekiyordu. Bazı dosyaları silip, bazılarını da başka disklere aktararak yaklaşık 100GBlık bir alan yarattım. Mevcut disk ntfs formatlı olduğu için dosyaları birleştirme ve yeni bir bölüm oluşturma işlemlerini Windows üzerinden yaptım.

Bu işlemler için EaseUSPartition Manager isimli programdan yararlandım. İşlemler kesintisiz 13.5 saat sürdü.

Edubuntu kurulumu sıfırdan yapılmak zorunda değil. http://edubuntu.org sitesinde bu dağıtımla ve nasıl kurulacağıyla ilgili ayrıntılı bilgiler mevcut.

Ben, en geniş kurulumu tercih ettim.

sudo apt-get install edubuntu-desktop

Kurulum yarım saat içinde tamamlandı.

Bilgisayarımı yeniden başlattığımda ubuntu yerine edubuntu yazıyor. Kapatırken de öyle.

Ne yazık ki edubuntu ile ilgili inceleme çalışmalarına başlama fırsatı bile bulamadan sistemimi Ubuntu 16.04 LTS sürümüne yükseltme ihtiyacı doğdu. Bunun en önemli sebebi, sürüm 14.04’te python 3.5.1 kullanarak idle programını bir türlü çalıştıramamış olmamdı. Oysa yapacağım bir belgeleme çalışmasında mutlaka bu uygulamayı kullanmam gerekiyordu.

Facebook üzerindeki grup yazışmaları, çok kesin olmamakla beraber ubuntu 16.04’ün bunu gerçekleştirdiği şeklinde bilgiler içeriyor. Bu nedenle ben de yeni kurduğum edubuntu (aslında ubuntu) 14.04 sistemimi 16.04’e yükseltme kararı aldım.

http://www.tecmint.com/upgrade-ubuntu-14-04-to-16-04/ adresinde bu işlemlerin nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak anlatılıyor. Ben de bu belgeden yararlandım. Uyguladığım işlemler sırasıyla şu şekilde:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo init 6  (veya bilgisayarı yeniden başlat)
sudo apt-get install update-manager-core
sudo gedit /etc/update-manager/release-upgrades
  Bu dosyanın içinde "Prompt = lts"  satırı olup olmadığını kontrol edin. 
  Yoksa ekleyin. (Tırnaklar olmaksızın.)
sudo do-release-upgrade -d

Bu işlemler bilgisayarınızın durumuna bağlı olarak bir kaç saat sürebilir. Benim yükseltme işlemim 2.5 saat sürdü.

Şimdi bilgisayarımın sistem penceresinde, Ubuntu 16.04 LTS olduğu belgeleniyor. Ama açılış ve kapanış ekranlarında hala edubuntu yazıyor.

Elbette ilk yaptığım şeylerden biri idle programını kontrol etmekti. Bir uçbirim açıp “idle3” yazdım ve enter tuşuna bastım. Sonuç aşağıda:

Idle3

Yaptığım yükseltmenin ne kadar verimli olduğunu ancak zaman içinde öğreneceğim.

Ancak bu arada önemli bir ayrıntı dikkatimi çekti: bilgisayarım 64-bitlik olduğu halde, ubuntu 16.04 sürümüm 32-bitlik. Daha önce kurduğum edubuntunun 32-bit mi, yoksa 64-bit mi olduğunu anımsayamıyorum. Büyük olasılıkla 32-bittir. Bu durumu düzeltmenin fazla zor olacağını sanmıyorum. Belki de edubuntunun kurduğu bazı uygulamalardan vazgeçmem gerekecek. Ya da şimdilik böyle kullanmaya devam edeceğim.

Ahmet Aksoy

Not: Kullandığım dizüstü bilgisayar 5-6 yıllık. Artık eskisine kıyasla daha çabuk ısınıyor. USB portları da aşınmış durumda. Neredeyse her gün ve günde 2 kez açılıp tekrar toplandığı için kaçınılmaz bir durum bu. O yüzden harici diskimle temas sorunları yaşayabiliyorum. Eğer siz de benzer sorunlar yaşıyorsanız, sisteminizin kontrol dışı kapanması nedeniyle oluşabilecek boot sorunlarına karşı bir kurtarma aracı olarak mutlaka boot-repair uygulamasını bilgisayarınıza kurun.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair

Çalıştırmak için terminalden “boot-repair” komutunu vermeniz yeterli.
Referans: help.ubuntu.com/community/Boot-repair

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.