Tem 262023
 
136 views
Sentetik bilgi denizinde boğulmak

Created with the help of Microsoft Bing Image Creator

Yapay Zekaya ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeye başladıktan sonra, başlangıçtaki coşkulu heyecanımın sarmaladığı aşırı iyimserlik, kendini giderek endişe yüklü sorulara bırakmaya başladı.

Artık, geri dönülemeyecek yeni bir yola girdiğimizin farkındayım. Karamsar da değilim. Ancak riskleri de mutlaka görmemiz lazım.

Chat sistemleri artık sürekli yeni bilgiler üretiyorlar. Sentezlenmiş bu yeni bilgiler, yapay zekanın artan bilgi açlığını gidermek amacıyla, giderek daha fazla kullanılmaya başlayabilir. Bu gelişim, gerçek bilginin sentezlenmiş, yeniden üretilmiş bilgi okyanusunun içindeki gibi bir su damlası gibi kaybolup gidebilir.

O zaman, gerçeği, sentezinden nasıl ayırt edeceğiz?

Hele bu sentezlenmiş bilgilerin -en azından bir kısmı- bilinçli olarak yanlış ve özellikle bozulmuş bilgilerden oluşturulmuşsa, farkı nereden bileceğiz?

Henüz ayrıntılarına girme fırsatım olmasa da, bir bilgi parçasının gerçek mi, yoksa yapay zeka araçları tarafından sentezlenmiş mi olduğunu ayırt etmeye odaklanmış çalışmalar da var.

.Isaac Asimov‘un 3-robot yasası gibi, şimdi de sentetik bilgiler üreten yapay zeka araçları için yeni yasalar üretmemiz gerekecek.

Örneğin:

  • Sentetik bilgiler, hangi kaynaklara dayandığı bilgisini de içermelidir
  • Sentetik bilgiler, bilinen doğa yasalarına aykırı olmamalıdır
  • Sentetik bilgiler matematik kurallarına uymayan bilgiler içermemelidir
  • Gerçek bilgi kaynakları dış etkenlerden ve sanal evrenden etkilenmeyecek şekilde korunmalıdır
  • Her bilgi parçası bütünlüğü korunacak şekilde imzalanmalıdır

Yukarıda yazdıklarım, sadece basit karalamalar, küçük bir beyin jimnastiği.

Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz? Karamsarlığa gerek yok mu? Yoksa olası gelişmeleri çok mu hafife alıyoruz?

Ahmet Aksoy

Note: Bu konu ilginizi çektiyse, PoisonGPT yaklaşımını da araştırmanızı öneririm. Bu tür çalışmaların başkaları tarafından da yapılmış ve yapılmakta olduğunu düşünüyorum. Bu tür girişimleri önlemek zor. Hatta imkansız. Ama, yine de daha başından bu tür girişimlere karşı önlem alabilmemiz şart!

 

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.