Oca 042015
 
2.386 views

Dooble Web Browser Programı

Bu kez işin tersinden başlayayım dedim. Önce Dooble hakkındaki görüşleri araştırdım.

İlk söylenen, bu programın henüz yaygın browser programlarının yerine geçebilecek kapasitede olmadığı. Ama çok hızlı açılıyor, güvenlik ve mahremiyeti ön planda tutuyor. Yaygın değerlendirmeler böyle.

Programı indirmeye niyetlendiğimde ilk dikkatimi çeken nokta sourceforge.net üzerinde bulunması oldu. Yani açık kaynak ve amatör girişimcilik ön planda. Bu, güvenlik ve mahremiyet kavramları için artı puan. Adres: http://dooble.sourceforge.net

Programın Linux, Mac ve Windows sürümleri bulunuyor.

Windows için 3 ayrı sürüm seçeneği görünüyor. Bunlardan sadece sürüm 1.50, toplam 353 kez indirilmiş. Diğer iki sürümden henüz hiç indirme yok. Öyle görünüyor ki bunlar henüz geliştirilme aşamasında ve dağıtıma sunulmamış.

Zip formatındaki dosya 41.5MB boyutunda. İçinde dooble isimli bir klasör yer alıyor.

Dooble.zip dosyasını indirip açtım ve içindeki dooble klasörünü sabit diskime kopyaladım.

Dooble, kurulum gerektirmiyor. Ana klasörün içindeki Dooble.exe dosyasını çift tıklayarak çalıştırıyorsunuz. Kolay erişim için bir kısayol oluşturup masaüstüne kopyalamayı tercih edebilirsiniz.

Program ilk açıldığında bir uyarı mesajı sizi karşılıyor. Mesajın özeti şöyle: Eğer bookmark, çerez vb size özgü bilgileri sonraki oturumlarda da kullanmak istiyorsanız, Pencereler/ Ayarlar penceresinden gerekli işlemleri yapın, bir “passphrase” (parola cümleciği) oluşturun ya da bu özelliği iptal edin.

Dooble passphrase

Dışarıdan müdahaleler için güzel bir yaklaşım. Bana kalırsa böyle bir parolayı hiç kullanmamak en iyisi. Çünkü böyle yaparsanız, gezinti geçmişinize kendiniz bile erişemezsiniz.

Dooble, sizin hangi ülkede bulunduğunuzu hemen anlıyor ve kullanım dilini ona göre otomatik olarak düzenliyor. Ancak tüm sözcükler Türkçeleştirilememiş. Menüler yarı Türkçe, yarı İngilizce.

Genel görünüm oldukça sade. Tepkiler hızlı.

Pencereler / Ayarlar seçeneği ile açtığınız pencereden program kullanımı ve güvenliğe yönelik tüm ayarları yapabiliyorsunuz. Özellikle Safe seçeneği ilginç.

Dooble  safe

Programın kullanacağı şifreleme özelliklerini buradan kendiniz ayarlayabiliyor, ya da iptal edebiliyorsunuz.

Dooble

Dooble

Öyle görünüyor ki, amacınız web üzerinde konforlu gezintiler yapmaktan çok, kendi başınıza özgürce dolaşmaksa, Dooble size bu konuda yardımcı olabilir. Bence, denemeye değer!

ahmet aksoy

Not: Alternatif Browser Programları başlıklı yazıma ve incelediğim diğer browser programları ile ilgili bilgilere erişmek için aşağıdaki linki tıklayın:
http://webmaster.gamet.com.tr/alternatif-browser-programlari/

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.