Kas 102016
 
6.050 views

Golang Notları 001

Bir yazılım dilini öğrenirken nasıl bir yol izlediğinizi bilemiyorum. Benimki biraz parçalı bulmaca çözmek gibidir. Tek bir kaynağı başından başlayarak düzenli şekilde izleyerek öğrenmek gibi bir alışkanlığım yoktur. Ben daha çok oradan buraya atlayarak, o an ilgimi çeken şeylere öncelik vererek öğrenmeyi tercih ederim. Bu amaçla, bulabildiğim, konuya ilişkin her türlü kaynağı bilgisayarıma depolarım. Artık internet yoksunluğu eskisi gibi değil. Ama, yine de kaynakların elimin altında olması bana güven duygusu verir.

Golang Notları

Tüm kaynakları yerel bilgisayara indirmek mümkün değil elbet. Zaten bu kadarına gerek te yok. Şahsen ben bile, bilgisayarıma heyecanla indirmiş olduğum bazı kaynakları aslında hiç kullanmamış olduğumu zaman zaman farkederim. (Özellikle sabit diskimde kıpırdayacak yerin kalmadığı zamanlarda… 🙂 )

İster indirin, isterseniz sadece linklerini not alın. Ya da link deposu olarak benim yazılarımı kullanın. Hiç farketmez!.. Ama zamanınızı iyi değerlendirin ve bulabildiğiniz her türlü kaynaktan olabildiğince yararlanın!

Bazıları için tutarsız gibi gelebilir ama, zaman içinde, bu bulmacanın parçaları yavaş yavaş tamamlanır ve tablo bir bütün olarak karşımıza çıkar. Benimki, bana göre, eğlenceli bir öğrenme yöntemidir.

Şimdi size benim listemdeki linklerden bir kaçını vereyim:

Bunlar da youtube üzerindeki bazı dersler:

Eğer facebook kullanıyorsanız, kısa bir süre önce Savaş Doğan arkadaşımızın kurduğu Golang Türkiye grubuna mutlaka katılın. En azından izleyici olun. Çok şey öğreneceğinizden eminim.

https://github/com üzerinde binlerce golang projesi bulabilirsiniz. Basit bir arama yapmanız yeterli olur.

Golang için uygun IDEler

Bir golang programının kaynak kodunu yazmak için -diğer pek çok dilde olduğu gibi- sadece basit bir metin düzenleyici yeterlidir. Ubuntuda gedit, vim, nano gibi programları kullanabilirsiniz.

Ama yazdığınız kodların otomatik olarak ve düzgün şekilde formatlanmasını isterseniz daha seçici olmanız, en azından go ile ilgili bir eklentiyi (plugini) metin düzenleyicinize yüklemeniz gerekir.

Go için kullanabileceğiniz bazı metin düzenleyici ve IDEler şunlardır:

  • Atom
  • Eclipse
  • Emacs
  • Gedit
  • Geany
  • IntelliJ IDEA
  • Net Beans 8.1
  • Vim
  • VisalStudio Code
  • GNU nano

Yukarıdakilerden “geany”, son sürümlerinde go eklentisi önceden yüklenmiş bir uygulamadır. Diğerlerine “go plugin” eklentisinin yüklenmesi gerekir. Ancak Net Beans 8.2 sürümü için uygun bir go eklentisi yoktur. Bu nedenle, isteniyorsa, sürüm 8.1 kullanılmalıdır.

Kullananların önerilerini dikkate aldığımızda, Intellij IDEA Community sürümü, go için en kullanışlı araçlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yine çok laf ettik. Arayı biraz kapatalım. Bir komut penceresi açın ve aşağıdaki komutları verin:

go env

Bu komutu go sistem değişkenlerinin durumunu görmek için kullanıyoruz.

go version

Go sürüm numaramızı öğrenmenin yolu.

Golang Notları

go run merhaba.go

“merhaba.go” kod dosyamızı çalıştırma kodu (Aslında hem build, hem de run işlevi vardır.)

go build merhaba.go

“merhaba.go” dosyasındaki kod satırlarının derlenerek çalıştırılabilir hale gelmesini sağlar. Derlenen dosya tek başına çalıştırılabilir hale gelir.

go get -u github.com/kisielk/errcheck

Şimdilik açıklama vermeyeceğim. Ama bu komutla, komut satırından hata denetimi yapabilen bir araca sahip olacaksınız. İleride “errcheck” komutunu oldukça çok kullanacağız.

Beni izlemeye devam edin. Yeni Golang Notları bölümlerinde daha fazla kod olacak.

Ahmet Aksoy

Golang Notları 001

  Bir yanıt - “Golang Notları 001”

  1. Teşekkürler hocam

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.