Kas 012014
 
2.356 views

Kopya içerik (duplicate content) SEO açısından çok önemli bir sorun. Kendi yazınızı bile birden fazla kaynakta paylaşmaya kalktığınızda arama motorları sizin adınıza olumsuz puanlar vermekten kaçınmıyor.

Ancak, bu sorunu kolayca önlemek mümkün. Bu amaçla kullanılan bir meta tanım var:

rel="canonical" href="orijinal_yazı_adresi"

Bu işin mantığı şu: yukarıdaki meta cümlesini bir header alanına eklediğinizde, o yazının orijinal adresini tanımlamış oluyorsunuz. Böylece bu yazıyı kopyalamış olsanız da, arama motorları yazının orijinal adresini bu satırdan öğrenip, kural dışı bir içerik kopyalama olmadığını anlamış oluyorlar.

Çünkü arama motorları açısından önemli olan nokta  “orijinal yazı hangi adreste yayınlanıyor?” sorusundan ibaret.

Eğer siz bu bilgiyi arama motoruna baştan verirseniz, onun yanıtını bulmak zorunda kaldığı “hangisi orijinal?” sorusunu, onun adına yanıtlamış olursunuz. Dolayısıyla bir problem kalmıyor.

Eğer içeriğiniz statik bir web sayfasında yayınlanıyorsa, doğrudan header bölümüne bu meta tanımı girmeniz yeterlidir.

Ancak WordPress kullanıyorsanız, bu meta bilgiyi girmenin en sağlıklı yolu, bir eklentiden yararlanmaktır. Bu amaçla yazılmış çeşitli eklentiler, WordPress Eklenti Havuzunda mevcut. Ya da interneti tarayıp kendinize uygun bir başka eklenti bulup yükleyebilirsiniz.

Eğer sisteminize yüklü bir SEO eklentisi varsa, büyük olasılıkla o eklentinin bir “canonical” seçeneği de vardır.

Benim kullanmakta olduğum : Yoast WordPress SEO da böyle bir seçeneğe sahip. Düzenleme moduna geçtiğinizde, düzenleme sayfasının altında Yoast’tan WordPress SEO başlığı yer alır. Bu başlığın hemen altındaki seçeneklerden Gelişmiş‘e tıkladığınızda Canonical URL tanımını ekleyeceğiniz satır karşınıza çıkar. Aşağıdaki resimde bunları görebilirsiniz.

Yoast WordPress SEO Canonical

Eğer Canonical URL satırını boş bırakırsanız, Yoast, sizin adınıza bu satıra düzenlemekte olduğunuz yazınızın adresini tanımlar. Eğer bu yazı bir alıntı ise, yazının gerçek adresini oradaki kutucuğa sizin yazmanız gerekir.

İlgili meta cümleciğini Yoast (veya kullandığınız bir başka eklenti) sizin adınıza gerçekleştirecektir.

Eğer başka kaynaklardan -yazar onayını alarak- bire bir kopya yapıyorsanız, “rel=canonical”  tanımını yazınıza eklemeyi unutmayın. Aksi halde, arama motorlarının hışmına uğrayabilirsiniz.

Elbette bir yazıyı aynen tekrar yayınlamak yerine uygun alıntılar yapmak ve o alıntıları kendi düşüncelerinizle zenginleştirmek çok daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Ama, bir yazıyı aynen -veya çok benzer şekilde- yayınlamak zorunda kalıyorsanız

rel="canonical"

meta tanımı sizin koruyucunuz olacaktır.

Beni izlemeye devam edin.

ahmet aksoy

 

 

  Bir yanıt - “SEO Sorunu Yaratmadan Yazı Kopyalama”

  1. […] […]

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.