Ubuntu 16.04 Hikayeleri No-03
Eski sistemlerimde yerel olarak genellikle MySQL veritabanı kullandım. PhpMyadmin ile kolayca işlem yapabilmek bende kalıcı bir alışkanlık yarattı sanırım. Bir başka alışkanlığım ise, yerel MySQL’i paralo vermeksizin kullanmak.
Bu, güvenli bir yöntem olmamakla birlikte işin kolayına kaçmak ağır basıyor.
MySQL 5.7 parolasız root bağlantısı kurmak
Lafı hiç dolandırmaya gerek yok. MySQL 5.7 sürümü, root için boş parola verdiğinizde işlem yapmanıza izin vermiyor. Ya da en azından zorluk çıkarıyor.
/etc/phpmyadmin/config.inc.php dosyasında
$cfg['Servers'][$i]['AllowNoPassword'] = TRUE;
satırını düzenlediğinizde
MySQL u root
komutuyla veritabanına sorunsuz erişebilirsiniz. Ama ne phpmyadmin, ne MySQL-workbench, ne de adminer ile veritabanına erişmek mümkün olmuyor.
Bu nedenle ben de en pratik çözümü uygulayıp MySQL 5.6’ya geri dönüş yaptım.
Şu anda veritabanıma phpmyadmin üzerinden parola girmeye gerek kalmadan sorunsuz girebiliyorum.
Ubuntu 16.04’e yüklü MySQL 5.7’yi kaldırmak pek te kolay bir iş değil. Öncelikle mevcut sürümü tamamiyle kaldırmanız gerekli. Aksi halde alt sürümü sağlıklı bir şekilde kurmanız mümkün olmuyor.
Benim kullandığım yöntem özet olarak şu şekilde. Sizin sisteminizde farklı işlemler yapmanız gerekebilir. Önemli olan eski sürümü tamamiyle temizlemeden kuruluma geçmemek.
sudo service mysql stop sudo apt purge mysql-server mysql-client # Mevcut paketler temizlendi mi kontrol edin dpkg -l | grep MySQL # Gerekiyorsa dpkg -P <paket adı> işlemlerini de uygulayın # Temizlik tamamlandığında kuruluma geçin sudo add-apt-repository 'deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty universe' sudo apt install MySQL-server-5.6 sudo apt install MySQL-client-5.6
Aklınızda bulunsun!
Ahmet Aksoy
[…] Ubuntu 16.04 Hikayeleri-03 […]