Ubuntu 16.04 Hikayeleri No-01
İnsanlar internette hep başarı öykülerini anlatmayı tercih ediyorlar. Oysa başarısızlık öyküleri çok daha öğreticidir.
O yüzden ben, bu sayfalarda Ubuntu 16.04 ile ilgili denemeleri sonucu ister başarılı, ister başarısız olsun sizlerle paylaşacağım.
İlk öykümüz, Ubuntu 16.04 üzerine MySQL kurulumu ile ilgili. Eğer aynı işlemleri daha önce denemediyseniz, sonu sizin için bir sürpriz olabilir.
Linux dünyasında MySQL yerine PostGreSQL daha fazla revaçta. Ama ben, windows döneminden kalma alışkanlıklarımdan biri olarak, kişisel veritabanlarımdan bir çoğunu MySQL üzerinde tutuyorum. Bunların en başında da kullandığım sistem ve programlara ilişkin kişisel yorum ve login bilgileri veritabanı geliyor.
İşte bu yüzden, MySQL kurulumu benim için öncelikli bir işlem.
Bu amaçla önce Google’a danıştım: “Ubuntu 16.04 MySQL installation”.
134 bin yanıt geldi. (Aynı sorguyu Türkçe olarak yaptığımda sadece 6790 sonuç geldi ve açıklamaların çoğu İngilizceydi. Sanki son dönemlerde Google’ın sorgulardaki başarı oranı giderek düşüyor. Yaşanan bilgi enflasyonu, onun da kafasını karıştırıyor herhalde…)
MySQL kurulumu için verdiğim komutlar şöyle:
sudo apt update sudo apt upgrade sudo apt install MySQL-server MySQL-client sudo MySQL_secure_installation sudo systemctl start MySQL
Yerel bilgisayarımda genellikle MySQL root parolasını boş bırakırım. Bu kez ne yaptımsa başaramadım ve 8 haneli bir şifre tanımlamak zorunda kaldım.
Sonra test komutumu verdim:
MySQL -u root -p
Parola sorduğunda son tanımladığım parolayı verdim. Beğenmedi.
Boş parola verdim. Olmadı. Root yerine “superuser” bilgilerini kullandım. Iıh! Parolasız denedim. Yine olumsuz…
Temel hata mesajı şu:
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)
Tekrar internete dönüp, aldığım hata mesajıyla ilgili çözüm önerilerini araştırıp uyguladım. Ama ne yaptımsa sonuç alamadım.
Sonra filmi başa sardım:
sudo apt-get purge MySQL*
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get dist-upgrade
Yeniden kurmayı denedim:
sudo apt-get update sudo apt-get install MySQL-server libmysqlclient-dev python-mysqldb MySQL_secure_installation MySQL -u root -p
Nuh diyor, peygamber demiyor!
Burada pes ettim… Şimdilik…
16.04 ile ilgili maceralarımı bu sayfalardan sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Siz de benzer deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız, belki birilerine yardımımız dokunur.
Biliyorsunuz, bilgi paylaştıkça büyüyor.
Ahmet Aksoy
Referanslar:
MySQL-5.7 kurulumuyla ilgili çözümü nihayet buldum.
Kurulumun sorunsuz yapılabilmesi için mysql ile ilgili tüm süreçleri, paketleri, klasörleri, kullanıcıları ve grupları sistemden tamamiyle kaldırmak gerekiyor. Bu işlemler eksik yapılırsa, kurulum tamamlanamıyor.
Ayrıca yerel sunucunuzu parolasız kullanma şansınız da yok görünüyor. En azından bu konuda benim yaptığım denemeler -şimdilik- başarısız oldu.
Abi komut satırında sudo apt-get install mysql-server mysql-client yeterlidir normalde. Hem sunucuyu hem istemcisini kuruyor. Ya da daha basiti paket yöneticiden mysql-server diye aratıp kur demek
Paketleri kaldırmadan da
sudo dpkg-reconfigure mysql-server-N.N (N.N sunucu sürümü)
ile de resetleyebilirsin abi
Teşekkürler. Bu bilgiyi ayrıca not aldım.
Teşekkürler. Ancak dediğin yöntem ve daha onlarca bilinen yöntem sonuç vermedi. Nedenini bilemiyorum. Ama, eski sürümle ilgili bir uyumsuzluk olasılığı çok yüksek.