Ağu 162015
 
2.344 views

Windows 10 Macerası

Windows 10 MacerasıYılların verdiği tecrübe, yeni program ve işletim sistemlerine geçerken beni dikkatli olmaya alıştırdı. Normal koşullarda herhangi bir işletim sistemi, ya da herhangi bir program olsun eğer kararlı bir hale gelip, olur olmaz sorunlar çıkartmaktan arınmadıkça onu kullanmaya kalkışmam.

Ama bu sefer basiretim bağlandı, ya da her ne olduysa, Windows 10 yüklemeye bir gece vakti aniden karar verdim ve sistemi indirip “Yükle” düğmesine bastım.

Basmaz olaymışım!

Gece yarısına doğru başlattığım kurulum ertesi gün öğlene kadar devam etti. Ondan sonra da kapat-açlar başladı ve bu hengame akşama kadar sürdü.

Akşam, beni bir başka sürpriz bekliyordu: duyarsız, tepki vermeyen, hiç bir şeyi algılamayan bir sistem ve onun karanlık ekranı!

Uzunca bir beklemeden sonra riskleri göze alıp sistemi kapatma tuşundan kapatıp yeniden açtım. Açılış işlemleri yine kör bir ekranla noktalandı. Bunu defalarca denedim, ama saatin akrep ve yelkovanından başka bir şey değişmedi.

Yedek bilgisayarım olmadığı için bu durumu sorgulama şansım da yok. Bu yüzden klasik “deneme-yanılma” yöntemlerine başladım.

Bu tür sorunlarda, ilk önce bilgisayara bağlı kullanımı zorunlu olmayan cihazlardan başlamak lazım. Ben de öyle yaptım. İkinci ekranımı devre dışı bırakıp kapat-aç işlemini tekrarladım.

Şanslıymışım ki bu deneme hemen yanıt verdi ve bilgisayar aşama aşama açıldı. Bunca zamanı yitirdikten sonra insan kaybolan eşeğini bulan Nasreddin Hoca gibi seviniyor…

Bu durum gösteriyor ki, Microsoft, sistem testlerini kendisi yapmak yerine, kullanıcıya yaptırma yolunu seçmiş. Windows 10’u ücretsiz dağıtmasının nedenlerinden biri de bu olsa gerek.

Sonuçta, sistemim çalışır hale geldi ve ben yaklaşık bir haftadır Windows 10 kullanıyorum. Önceki sistemim Windows 7 idi ve bana, “iyi ki sistemimi yükseltmişim!” dedirtecek en ufak bir şeyle bile karşılaşmadım.

Kayıplarım daha fazla. Örneğin masa üstünde kullandığım saat/takvim, işlemci ve bellek kullanım göstergeleri vb yok. Bunları ayrıca yüklemek mümkünmüş sanırım ama, daha fazla riske girmek istemiyorum. Çünkü bu bir hafta içinde bilgisayarımın kontrolsüz olarak kapandığı ve kilitlendiği bir kaç olay daha yaşadım. (Ayrıca daha önce gözüm kapalı kullandığım bir sürü konfigürasyon seçeneği de binbir yere dağılmış durumda. Her birini tek tek Google amcaya sormadan bulmak mümkün değil!)

En sonuncu sorunu da bir kaç saat önce yaşadım ve bu yazıyı yazmanın vaktinin geldiğinden iyice emin oldum. Ancak bu kez BAD_POOL_HEADER başlıklı bir sorun olduğu ve bunu internetten araştırmam gerektiği konusunda bir uyarı aldım. Sistem yine kilitlendi. Tekrar kapatıp açtım. İkinci ekran nedeniyle açılış yine gerçekleşmediği için ekranı kaldırıp açılışı gerçekleştirdim.

Windows 10, donanım tanıma konusunda mübalağasız sınıfta çakıyor!

Herşeye rağmen -eğer kilitlenmezse- bilgisayar açılışının Windows 7 ile kıyaslandığı zaman biraz daha hızlı olduğunu söyleyebilirim. Ancak bunun gerçek bir hız olduğuna inanmıyorum. Olsa olsa bazı işlemleri arka plana iteleyip, herşey tamamlandı duygusu verme yoluna gitmişlerdir diye düşünüyorum.

Bu yazıyı nasıl sonlandıracağımı tahmin etmişsinizdir!
Evet! Önemli bir nedeniniz yoksa ve gereksiz bir macera yaşamak istemiyorsanız Windows 10 yüklemeye kalkışmayın!

Oysa bu kez bulut sistemini prezante etmek için daha tutarlı bir çalışma yaptıklarını ummuştum…

Microsoft’un bundan sonra yeni bir Windows sürümü çıkarmama kararı aldığına bakılırsa, aslında onların da bu sistemden artık bir beklentileri kalmadığı anlaşılıyor.

Düşe kalka yola devam edeceğiz yine.

Çünkü hala zorunlu olarak üzerine windows yüklenmiş bilgisayarları satın almak zorunda bırakılıyoruz. Çünkü öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, bütün açıklarına ve arka planda yürüyen deşifre olmuş casus uygulamalara rağmen resmi kurumlarımız -en azından bir çoğu- hala windows kullanmaya devam ediyorlar.

İşte bu yüzden, biz de bu ülkenin vatandaşı olarak deveyi dehlemeye devam edeceğiz demektir.

ahmet aksoy

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.