Şub 092017
 
3.473 views

Zihin Okuma Bilimsel Olarak Kanıtlandı

Gözünü kırpma yeteneğinden bile yoksun hastalarla, onların düşüncelerini elektronik araçlarla okuyarak iletişim kurmak giderek daha etkin hale geliyor.

Aslında bu teknoloji onlarca yıl önceden beri var. Buna rağmen, gelişmeler oldukça yavaş ilerliyor.

Zihin okuma

Alıntı: sciencealert.com

Yeni çalışmalar, alternatif bir beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinin, dış dünyayla bağlantısı tamamiyle kopmuş insanların seslerini duyurabilme imkanına kavuşmakta olduğunu gösterdi.

ALS (amytotrophic lateral sclerosis) hastalığının son evrelerinde hastalar, tam bir felç durumuna (locked-in sendromu) gelmektedir. Bu aşamadaki hastalar hiç bir organlarını, gözlerini bile oynatamamaktadır. Oysa beyinleri hala aktif durumdadır.

Bu sorunu gidermek amacıyla bir araya gelen uluslararası bir araştırmacı grubu, öncekilerden farklı bir yol izleyerek, sinirlerdeki elektriksel aktivite yerine beyindeki oksijen oranını ölçme yoluna gittiler.

Bu sayede ALS hastalarıyla komple felç halinden önce ve sonra iletişim kurabilme imkanı elde ettiler. Çünkü bu, düşüncelere ilişkin beyin aktivitelerini kaydetmenin belki de yegane yoluydu.

Bu yeni beyin-bilgisayar teknolojisini kullanan kişiler bir kaç ay boyunca bakıcılarıyla ve aileleriyle iletişim kurabildiler.

Araştırmacılar, aldıkları doğru yanıtların rasgele olmadığını, doğruluk oranının %70 düzeyinde bulunduğunu belirtiyorlar.

Hastalara içinde bulundukları durumla ilgili duyguları da soruldu. Bunlardan dört tanesi mutlu olup olmadıkları sorusunu bir kaç hafta boyunca sürekli “evet” olarak yanıtladı.

Kaynak:
Ana Matran-Fernandez, Post-doctoral Researcher, University of Essex.
http://www.sciencealert.com/this-new-mind-reading-technology-lets-locked-in-patients-communicate

 Bir yanıt bırakın

Bu HTML tagleri ve özellikleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(gerekli)

(gerekli)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.